720526948110507
top of page
Blog...με λίγα λόγια!: Blog2
Search
  • Αικατερίνα Καλοστύπη

... πόσο σε αγαπώ!

Updated: Oct 9, 2020

5 κορυφαίοι τρόποι να δείξετε την αγάπη σας... στο παιδί σας!

Υιοθετήστε τρόπους για να ξεκινήσετε ένα ταξίδι "αγάπης" με τα μικρά σας.


www.ssp-hellas.com

Με σειρά σπουδαιότητας...


5. ...κάντε το "αλλιώς"...

Και ποιος δεν αγαπάει τις αλλαγές και τις μικρές εκπλήξεις; Μια φορά στο τόσο, "αλλάξτε" τον τρόπο που εκτελείτε τις μικρές καθημερινές στιγμές ανατροφής και φροντίδας του παιδιού σας και δημιουργείστε μια διαφορετική, μοναδική ατμόσφαιρα ή κατάσταση, ως ένα καλό σημείο εκκίνησης και για τη δημιουργία κοινών και αγαπημένων αναμνήσεων. Πραγματοποιείστε τις απαραίτητες, καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού σας, με "ξεχωριστό" ή "διαφορετικό" τρόπο. Οι ιδέες είναι πολλές. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά:


- κάνουμε "πικ-νικ"-> αντί να φάμε στο τραπέζι, στρώνουμε κουβέρτα στο πάτωμα και τρώμε με τα χέρια, σε χάρτινα πιάτα ή πάνω σε λαδόκολλες [γλιτώνουμε και το πλύσιμο των πιάτων...]


- το μπάνιο "η μεγάλη ανατριχίλα"-> σβήνουμε το κεντρικό φως στο μπάνιο, (αφήνουμε τα μικρά φώτα στους καθρέπτες) και ανάβουμε μικρούς φακούς (όχι κεριά) στραμμένους προς την οροφή... (αν οι φακοί δεν είναι αδιάβροχοι μην τους δώσετε στα παιδιά, κρατήστε και κινήστε τους εσείς). Σκοπός δεν είναι να φοβίσουμε το παιδί σε ένα σκοτεινό μπάνιο αλλά να διασκεδάσουμε με τις "φωτεινές σκιές"!


_ το "χρωματιστό μπάνιο"-> το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε... Χρωματίστε το νερό για το μπάνιο του του παιδιού, με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Διαλέξτε τα κατάλληλα και γεμίστε την μπανιέρα με όσα παιχνίδια έχετε στο ίδιο χρώμα ... παίξτε και μάθετε για το χρώμα που έχετε στο "χρωματιστό μπάνιο" ... και μην ξεχάσετε στο τέλος, να ξεπλυθείτε καλά!


4. ... να του το πείτε!

Παρατηρήστε το παιδί σας ... και όταν το δείτε να κάνει κάτι "ξεχωριστό" ... να του το πείτε!

Αν "βρήκε" ή "ανακάλυψε" κάτι-> "Ω! Πόσο μου αρέσει αυτό το μικρό ... (π.χ. σαλιγκάρι) Δεν θα το έβλεπα, ...αν δεν το έβρισκες! "

Αν συγκεντρωθεί σε ένα δύσκολο παιχνίδι ή στην λύση ενός πάζλ-> "Μου αρέσει που σε βλέπω να προσπαθείς!"

Αν είναι ευγενικός-> " Παρατήρησα ότι μίλησες στον παππού, πολύ ευγενικά... Είμαι περήφανη για σένα!"


3. ... αγαπήστε το εαυτό σας ως μητέρα!

Μην αμφιβάλετε για τις μητρικές σας ικανότητες. Εργάζεστε σκληρά για να είστε μια σπουδαία μαμά και αν θεωρείτε ότι δεν αγγίζετε την τελειότητα, σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτύχατε στη προσφορά γονικής μέριμνας και φροντίδας. Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη ή έχουν άσχημες στιγμές. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και δοκιμάστε ξανά. Σημασία έχει ότι το παιδί σάς αγαπά και ότι εσείς αγαπάτε το παιδί σας. Ας κάνατε ένα λάθος. Το επόμενο βήμα είναι που έχει σημασία. Επαναπροσδιορίστε τον εαυτό σας και απολαύστε τη ζωή, μαζί με το παιδί σας. Είναι ίσως δύσκολο, μερικές φορές, αλλά όχι ακατόρθωτο.



2. ... αναπτύξτε τους οικογενειακούς δεσμούς!

Μοιραστείτε με το παιδί σας ιστορίες από την παιδική σας ηλικία, δείξτε του οικογενειακές φωτογραφίες, μιλήστε του για τα αδέλφια σας, τους γονείς ή τους παππούδες σας και διηγηθείτε τα κατορθώματα, τις περιπέτειες ή τις αστείες ιστορίες των μελών της οικογένειάς σας.

Δεν έχετε κοντά τους δικούς σας ή είστε μονογονεϊκή οικογένεια; Μοιραστείτε ιστορίες φίλων ή άλλων συγγενών. Βοηθήστε το παιδί σας να δει ότι ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο, ότι είναι μέλος μιας ευρύτερης ομάδας, της οικογένειάς σας -και των φίλων της.

1. ... το μεγάλο παιχνίδι!

Η καθημερινότητα είναι εύκολο να σας παγιδεύσει. Οι καθημερινές δουλειές, το στρες και οι ανησυχίες δεν πρέπει να σας κάνουν να ξεχάσετε ότι η παιδική ηλικία, έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Εστιάστε τις προτεραιότητες σας σε ότι αφορά στο παιδί σας. Να θυμάστε ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πραγματικά χρειάζεται το παιδί : Εσάς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βάλετε ένα όριο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε στο παιδί σας ένα εκατομμύριο παιχνίδια και ένα σκύλο, προκειμένου να αντικατασταθούν οι ώρες που βρίσκεστε μακριά του.

Αυτό σημαίνει ότι ...

... είστε εκεί, όταν είστε μαζί του...

... παρατηρείτε και απαντάτε στα ερωτήματα και τις απορίες του...

... το παρηγορείτε όταν χρειάζεται ανακούφιση...

... ακούτε αυτά που σας διηγείται...

... του διαβάζεται ιστορίες και ξεφυλλίζετε μαζί του βιβλία...

... και άλλα πολλά...


Να σκέφτεστε ότι ... αυτές οι στιγμές που "παίζετε" με το παιδί. ... παίζετε το μεγάλο παιχνίδι της ζωής! ... Είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι για το παιδί!

... και να είστε σίγουρη ότι ... αυτό το μεγάλο παιχνίδι σας με το παιδί, θα το βοηθήσει να οικοδομήσει τις απαραίτητες σχέσεις για να παραμείνει δυνατό και υγιές και στην υπόλοιπη ζωή του...


Αικατερίνα Καλοστύπη, BSc, PGD

Institute of Education – University College London (UCL)

Ειδικός Νευρο-Ακουστικο-Ψυχοπαιδαγωγός

Σύμβουλος Γνωστικής Ανάπτυξης & Εκπαίδευσης

Licenced & Certified Tomatis® Method Consultant

Safe and Sound Protocol Consultant

Nemechek Protocol Supporter


IARCTC Member

ATTAch Member

ZERO TO THREE Member


Επικοινωνία

+30 229911 21 71

262 views0 comments
bottom of page